Emanuele Coccia

Emanuele Coccia, ‘Metropolitan Nature’ (2024)
Met bijdragen van: Béatrice Grenier, Jeanne Gang, Andrés Jaque, Amateur Architecture Studio, Aziza Chaouni, Guillermo Trotti, Bernard Khoury, Elie Ayache, Thomas Hirschhorn, Formafantasma & Veja

Artist in Residence 2024 is Emanuele Coccia, veel gepubliceerd filosoof en universitair hoofddocent aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) in Parijs. Na zich gericht te hebben op de geschiedenis van Europese normativiteit en esthetiek, is het huidige onderzoek van Coccia gericht op concepties van het leven en op de ontologische status en normatieve kracht van beelden in kunst, mode en reclame. Over deze zaken heeft hij talrijke boeken gepubliceerd, waaronder zijn beroemdste ‘The Life of Plants: A Metaphysics of Mixture’ (2016/2018), waarin de auteur een nieuwe lezing voorstelt van het ontstaan van leven, uitgaande van planten.

Biografie

Emanuele Coccia (1976) is een Italiaanse filosoof. Hij is gevestigd in Parijs, waar hij lesgeeft aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS). Eerder doceerde Coccia aan de universiteiten van Freiburg (2008-2011), Buenos Aires, Tokio, Düsseldorf, Columbia en Harvard.
Na het behalen van zijn doctoraat Middeleeuwse filosofie en filologie aan de universiteit van Florence, ontving Coccia postdoctorale beurzen van het Max Planck Institut in Frankfurt am Main, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en de Universitat Autonoma de Barcelona. Na onderzoek te hebben gedaan naar de geschiedenis van de Europese normativiteit en esthetiek, richt hij zich nu op de manieren waarop het leven ontstaat en de vraag rondom het zijnswezen en de maatgevende kracht van beelden in kunst, mode en reclame.

Publicaties
In het verlengde van dit onderzoek publiceerde hij talrijke boeken, waaronder het bekendste ‘Het leven van de planten’ (2018, Nederlandse vertaling 2021), waarin de auteur voorstelt de oorsprong van het begin te zoeken bij planten. Andere publicaties zijn ‘Goods: Advertising, Urban Space and the Moral Law of the Image’ (2018) en ‘Sensible Life. A Micro-Ontology of the Image’ (2010/2016). Samen met filosoof Giorgio Agamben publiceerde hij over de verbeeldingen van engelen in het Jodendom, Christendom en de Islam: ‘Angeli. Ebraismo Cristianesimo Islam’ (2009). Verder publiceerde hij met de Nederlandse fotograaf Viviane Sassen ‘Modern Alchemy’ (2022).

Cross-overs tussen filosofie en de kunsten
Emanuele is een sleutelfiguur in de hedendaagse kunstwereld en is vaak moderator, recent onder meer bij galerie Thaddaeus Ropac en Centre Pompidou, Parijs. Met diverse toonaangevende kunstenaars werkte hij aan animatievideo’s, waaronder Quercus (2020, met Formafantasma – Andrea Trimarchi & Simone Farresin), Heaven in Matter (2021, met Faye Formisano) en The Portal of Mysteries (2022, met Dotdotdot). In 2019 was Emanuele medesamensteller van Trees, een ambitieuze tentoonstelling bij Fondation Cartier pour l’Art Contemporain in Parijs die was gewijd aan de uitzonderlijke, maar bedreigde wereld van de bomen. 
In 2022 was Coccia redacteur van de catalogus van de 23e Triennale di Milano, ‘Unknown Unknowns: An Introduction to Mysteries’. Emanuele werkt momenteel met Alessandro Michele, Creative Director van modemerk Gucci, aan een publicatie over de relatie tussen mode en filosofie. Als onderdeel van de cursusreeks ‘The Ego in Things: Fashion as a Moral Laboratory’ aan Harvard University, nodigde Emanuele Alessandro uit om te praten over zijn praktijk en de rol van mode in het creëren van identiteit.

Nieuws