Selectie Commissie

De selectiecommissie heeft als taak het kiezen van een internationaal erkende professional als ontvanger van The Mondrian Prize. De commissie kiest uit een lijst van kandidaten die door onze aanbevelingscommissie zijn voorgesteld. De selectiecommissie heeft volledige autonomie over de shortlist. Er is geen mogelijkheid voor derden om gegadigden voor te dragen. De selectiecommissie bestaat uit minimaal drie leden die elk beschikken over zeer relevante kennis, ervaring en netwerk in verschillende kunstdisciplines.

De huidige selectiecommissie bestaat uit:  

Beatrix Ruf is een internationaal vermaarde curator en museum professional. Gedurende haar indrukwekkende carrière is zij betrokken geweest bij een veelheid aan belangwekkende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Hiernaast is zij onder andere directeur geweest van Kunsthalle Zürich en het Stedelijk Museum, Amsterdam. Sinds 2019 is Beatrix directeur van de Hartwig Art Foundation.

Beatrix Ruf, fotografie: Robin de Puy

Elvira Dyangani Ose is directeur van het Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Voorafgaand aan haar benoemingen was ze directeur en hoofdcurator van The Showroom in Londen, al meer dan 30 jaar een projectruimte met een zeer vergelijkbare missie als The Mondrian Initiative in “het bieden van een boeiend, collaboratief programma dat uitdaagt wat kunst kan zijn en doen voor een breed scala aan publiek, waaronder kunstprofessionals en onze lokale gemeenschap”.

Elvira Dyangani Ose

Ippolito Pestellini Laparelli is vele jaren binnen OMA, het door Rem Koolhaas opgezette architectenbureau, verantwoordelijk geweest voor de connectie tussen architectuur en haar omgeving.

Onderzoek naar de relatie, invloed en rol van de architectuur en openbare ruimte in de connectie van intermenselijke verhoudingen is een rode draad in zijn werk en leven. Sinds enkele jaren heeft Ippo een eigen bureau in Milaan, 2050+. Hij is als architect, researcher, urbanist en curator verantwoordelijk geweest voor o.m. Manifesta 12th edition, curator van Het Russische Paviljoen op de Venetië Biennale 2020 en geeft les aan de Royal College of Arts in Londen.

Ippolito Pestellini Laparelli, fotografie: Fred Ernst

De huidige aanbevelingscommissie bestaat uit:

Amelie von Wedel, curator The Arts Club, Londen, oprichter van Wedel Art
Diana Campbell Betancourt, oprichter van Samdani Art Foundation and hoofdcurator van Dhaka Art Summit
Jenna Sutela, kunstenaar
Jorn Weisbrodt, manager & artistiek producent
RoseLee Goldberg, directeur van Performa en the Performa Biennial for performing arts in New York and
Thandi Loewenson, senior docent (research) Royal College of Art, School of Architecture

De selectiecommissie 2022-2023 bestond uit:
Beatrix Ruf
Ippolito Pestellini Laparelli
Ivo van Hove